Dlaczego ptaki emigrują?

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to najczęstsze rejony zamieszkiwania tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie normalne dla natury zimorodka.

Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei podróżują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które bardzo często posiadają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Służą one zimorodkom jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka.

Emigracja ptaków

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% jednakowe. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest koloru czarnego. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna.

Długość tułowia jest równa długości samej głowy i dzioba. Zwykle zimorodek sięga najwyżej 17 centymetrów długości, a masa jego ciała nie przekracza 56 gram. Osamotniony tryb życia kończy się dla tych osobników z nadejściem lutego, ponieważ to dokładnie wówczas rozpoczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma adorować swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *