Czy ptaki żyją blisko gospodarstw?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast bardzo często znajdują się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują przeważnie na wysokich drzewach czy też różnego typu słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, czy też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości.

Występowanie ptaków

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który kończy się zazwyczaj wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w mniej więcej 70 dniu swojego życia. Ptaki te nie przystosowane do chłodu, dlatego w tym Czaje rozpoczyna swoją podróż w kierunku ciepłej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *