W jakich lasach żyją ptaki?

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (wliczanych też niegdyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten żyje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te wielokrotnie docierają także aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku znajdują się ponadto w północnej części Azji i Ameryce Północnej.

Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, bowiem po części traktuje się go jako osiadły, a po części za wędrowny i koczujący. Zima jest dla tego gatunku okresem, w którym podróżuje w kierunku południowej Europy albo też północnej Afryki. W Polsce mysikrólik pospolity zamieszkuje świerkowe lasy górskie oraz znajdujące się na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską i Białowieską. Jest to ptak popularny na obszarze naszego kraju, a jego najmniejszą najniższą liczebność można wyróżnić tam w tych rejonach, w których nie rosną wspomniane lasy świerkowe.

Ptak w lesie

Mysikrólik zwyczajny jest ptakiem o najmniejszych rozmiarach na całym kontynencie. Mimo, iż w wielu przypadkach za najmniejszego ptaka uznawany jest strzyżyk, to właśnie osiągając co najwyższej 9 centymetry długości mysikrólik, ma w tej kategorii niekwestionowane pierwsze miejsce na podium. Mysikrólik zwyczajny jest krępej, okrągłej budowy ciała. Posiada dosyć dużą głowę oraz krótki niezbyt długi ogon. Czytaj dalej W jakich lasach żyją ptaki?

Dlaczego ptaki emigrują?

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to najczęstsze rejony zamieszkiwania tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie normalne dla natury zimorodka.

Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei podróżują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które bardzo często posiadają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Służą one zimorodkom jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka.

Emigracja ptaków

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% jednakowe. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest koloru czarnego. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Czytaj dalej Dlaczego ptaki emigrują?

Czy ptaki żyją blisko gospodarstw?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przyzwyczajone do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast bardzo często znajdują się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują przeważnie na wysokich drzewach czy też różnego typu słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, czy też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości.

Występowanie ptaków

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Czytaj dalej Czy ptaki żyją blisko gospodarstw?